JAK ALKOHOL WPŁYWA NA ORGANIZM CZŁOWIEKA?
Kiedy myślimy o alkoholu, najczęściej automatycznie pojawia się skojarzenie z wódką lub innym mocnym trunkiem. Piwo, wino, czy szampan traktujemy jako lżejszy, mniej groźny w skutkach napój, co sprawia, że w zasadzie jakby nie był „alkoholem”, a przecież zawiera ten sam etanol, tylko w innym stężeniu.
Niewielkie ilości alkoholu powodują zmiany
W ludzkim organizmie występuje naturalny fizjologiczny alkohol, którego stężenie nie przekracza 0,15 promila i jest efektem procesów ustrojowych. Alkohol etylowy, najczęściej stosowany do produkcji alkoholi spożywczych, jest rozpuszczalnikiem wykorzystywanym także do lakierów i politur, w przemyśle chemicznym, farmaceutycznym oraz do produkcji syntetycznego kauczuku, również jako napęd do silników i paliwo do oświetlenia. Dlatego też jego wpływ na poszczególne organy nie jest obojętny, nawet w mniejszym stężeniu, czy dawkach. Oczywiście, jego działanie chemiczne ma nie tylko negatywne skutki, ale daje też szybkie, przyjemne doznania, dlatego jest tak pożądany przez wielu ludzi.
Przeczytaj również: Alkoholizm - wszystko co musisz wiedzieć!

Paradoks „jednego małego”
Spożycie alkoholu zazwyczaj kojarzone jest z efektem pobudzenia, rozluźnienia i tzw. dobrej zabawy, jednak negatywne skutki zażywania alkoholu są poważne, np.na ośrodkowy układ nerwowy działa on depresyjnie, a pierwsze reakcje organizmu są związane z hamowaniem korowych mechanizmów kontrolujących i reakcją układu GABA. W wyniku tego osoba pod wpływem alkoholu cechuje się zaburzeniem krytycyzmu i samokontroli oraz gwałtownymi wahaniami nastroju. Warto pamiętać, że maksymalne stężenie alkoholu we krwi następuje po upływie 60 – 90 minut od spożycia.
Mogłoby się wydawać, że picie alkoholu niskoprocentowego lub wysokoprocentowego w małych dawkach jest zupełnie niegroźne i w zasadzie nie ma wpływu na organizm. Jednak chemicznie każda dawka jest dla organizmu trucizną, ponieważ proces metabolizowania jest znacznie dłuższy niż odczuwalne działanie psychiczne.
Przeczytaj również: jak zapobiegać nawrotom alkoholowym
Jak podaje PARPA spożywanie alkoholu wywołuje powstawanie:
- zaburzeń psychicznych, takich jak bezsenność, depresję, niepokój, próby samobójcze, zmiany osobowości, amnezję, delirium tremens, psychozę alkoholową, halucynozę alkoholową, otępienie i zanik struktur mózgu,
- chorób przewodu pokarmowego, takich jak stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej, przełyku, żołądka i dwunastnicy, zwiększa ryzyko chorób wątroby - stłuszczenie, zapalenie, zwłóknienie, marskość oraz ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki
- nowotworów, głównie wątroby, żołądka, przełyku, jelita grubego, a także raka sutka u kobiet. Szacuje się, że w Polsce ok. 12% nowotworów u mężczyzn i 3% nowotworów u kobiet ma związek z alkoholem
- chorób układu sercowo-naczyniowego, diagnozowanych jako kardiomiopatię alkoholową, zaburzeń rytmu serca, nadciśnienie
- obniżenie i zaburzenia w systemie immunologicznym, co skutkuje m.in. zwiększonym ryzykiem występowania w/w nowotworów, a powstałe niedobory witamin i innych pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wywołują zmiany skórne, zapalenie wielonerwowe, zmiany w błonach śluzowych i szpiku kostnym, zaburzenia procesów rozrodczych, szkorbut i inne.
W przypadku kobiet ciężarnych, osób cierpiących na niektóre schorzenia czy przyjmujących leki niewielkie ilości alkoholu mogą wywołać nieodwracalne skutki w organizmie.
Przeczytaj również: Fizyczne objawy głodu alkoholowego
Niepozorne zmiany
Większość wyżej opisanych chorób i zaburzeń rozwija się niepostrzeżenie, w konsekwencji prowadząc do długotrwałych zmian w organizmie. Niepozornie rozwija się również uzależnienie od alkoholu.
Autor: Joanna Mendrzycka - certyfikowany specjalista terapii uzależnień